Analyseren

Het schilderij waarbij ik een beeldanalyse doe heet 'De bedreigde zwaan'. Het is ongeveer in het jaar 1650 geschilderd door Jan Asselein. Het is 1,44 bij 1,71 meter en het hangt momenteel in het Rijksmuseum in Amsterdam. Hier een afbeelding van het schilderij.

 

Ik heb dit kunstwerk gekozen omdat ik het simpelweg een erg mooi schilderij vind en ik was erg benieuwd of er een verhaal achter zat.

Mijn kijk op het schilderij vóór de analyse

Het gene wat mij het meest aanspreekt in dit schilderij is de manier waarop het is geschilderd. Het is heel krachtig! Iets wat me minder aanspreekt is het kleurgebruik. Het is heel donker en daarom wordt het schilderij droevig.

 

Ik heb andere werken van dezelfde kunstenaar bekeken en de werken lijken best veel op elkaar. Ze hebben hetzelfde kleurgebruik en even veel drama. Hieronder zie je een aantal schilderijen van Jan Asselein

Wat ik in de eerste instantie zie

Op het schilderij is een zwaan te zien die zich bedreigd voelt. Hij staat aan een waterkant met gespreide vleugels. Het is een witte zwaan en zijn snavel staat open alsof hij geluid maakt. Op de achtergrond zie je water en grasheuvels. De zon komt net op of hij gaat net onder. Dit was alles wat ik zag toen ik het schilderij voor het eerst bekeek.

 

Het werk is twee dimensionaal. Je ziet schaduwwerking, bijvoorbeeld in de vleugels. Ook is er een atmosferisch perspectief, want je ziet dat er door lichte en donkere kleuren diepte is gecreëerd. Je ziet ook een kikvors perspectief doordat de zwaan vanuit een laag gezichtspunt is geschilderd.

Je ziet in het schilderij vooral organische vormen, maar ook asymmetrische vormen. De zwaan is heel asymmetrisch afgebeeld, terwijl een vooraanzicht van een zwaan juist heel symmetrisch is. De houding van de zwaan maakt het leuk en spannend om naar het schilderij te kijken.

Het schilderij is met olieverf gemaakt en het is heel secuur aangebracht zodat het net echt lijkt.

 

De stijl waarin het geschilderd is, is barok. Dit zie je aan het contrast in licht en donker, aan de emotie, de beweging, diepte, realiteit en de dramatische effecten.

 

Het schilderij straalt voor mijn gevoel paniek uit, dit ervaar ik door de zwaan die zich bedreigd voelt. Ook doordat de kleuren zo donker zijn krijg ik het gevoel dat er gevaar op de loer ligt. Vooral ook door de donderwolk rechtsboven krijg ik het idee dat het weer elk moment kan losbarsten.

 

Er zijn vooral donkere kleuren gebruikt en er is gemixt tussen warme en koude kleuren. De zwaan is wit en de achtergrond is wat donkerder, daardoor ligt de focus op de zwaan en valt de achtergrond een beetje weg. Maar als je goed kijkt naar het totaalplaatje in plaats van naar alleen maar naar de zwaan, is er een heel verhaal uit het schilderij te halen.

Door lang naar een schilderij te kijken ontdek je dus steeds meer dingen die je in de eerste instantie niet gezien hebt. Je ziet een nest met eieren rechts achter de zwaan en links onderin zie je een hond die in het water zwemt. Wat mij het meest verbaasde  was dat er ook teksten op het schilderij staan. Je ziet namelijk als je goed kijkt  tussen de poten van de zwaan 'DE RAAD=PENSIONARIS' staan, boven de hondenkop staat 'DE VIAND VAN DE STAAT' en op één van de eieren staat 'HOLLAND'.

Met de zwaan wordt de raadpensionaris bedoeld, dat was Johan de Witt. De familie De Witt had ook een zwaan als symbool, vandaar dat hij als zwaan is afgebeeld. De tekst die op het ei staat is een verwijzing naar het gewest Holland, waarvan Johan de Witt raadpensionaris was. De hond stelde de vijanden van de staat voor. Omdat de hond komt aangezwommen wordt gedacht dat met de vijand van de staat Engeland bedoeld wordt.

 

Mijn kijk op het schilderij na de analyse

Ik had helemaal niet verwacht dat er zo veel uit een schilderij te halen valt. En het verraste mij ook dat ik naar mate ik langer keek ik veel meer ging zien. Mijn mening over het schilderij is wel degelijk veranderd na de analyse, ik kijk nu heel anders naar het schilderij. Ik zie het meer als een verhaal of een puzzel dan als een afbeelding.

 

Mijn schets van het schilderij

 

De opdracht

De opdracht was om het schilderij op een andere manier te tonen, op je eigen manier. Ik heb ervoor gekozen om het schilderij uit te beelden in geluid. Dus ik heb het geluid gemonteerd wat ik denk dat je hoort.

Het lukt me  niet om het bestand naar mijn docent te mailen via magister, dus ik zal de eerst volgende les met de docent overleggen hoe ik het wel kan opsturen. Helaas kan ik ook geen audio uploaden op de website, maar ik kan wel beschrijven wat voor geluid ik heb bedacht.

Als eerst hoor je het water wat tegen de kant aan klotst en de zwanen die piepen. Dan hoor je vanuit de verte een hond blaffen en het geluid komt steeds dichter bij. De hond is nu heel dicht bij en het dier blaft nog een paar keer. De zwaan begint nu te blazen, waardoor de hond schrikt en piepend terug trekt. Al snel barst het weer los. Je hoort de donder en het begint te regenen.

 

Reflectieverslag

Ik begon met het analyseren van een kunstwerk met de titel 'The ninth wave'. Toen ik bijna klaar was met het invullen van het vragenblad kreeg ik te horen dat dit geen geschikt kunstwerk was... Dus toen moest ik op zoek naar een ander kunstwerk. Uiteindelijk had ik dus 'De bedreigde zwaan' gevonden. Het invullen van het vragenblad was nog best wel een klus en toen ik bijna klaar was dacht ik eigenlijk; Hoe ga ik dit schilderij op een andere manier vertonen?

Na veel twijfelen en uitstellen heb ik voor een audio gekozen. Ik ben achteraf blij met deze keuze, omdat het origineel is en omdat ik kan hiermee laten zien dat ik veel tijd heb gestoken in het kijken naar het schilderij en het achterhalen wat de boodschap ervan is. Ik vind dat ik goed heb gewerkt, alleen ik heb wel een best wel gecompliceerd schilderij uitgekozen waardoor het veel tijd heeft gekost. Maar eigenlijk was dat het allemaal waard want ik denk dat de opdracht goed gelukt is.

Maak jouw eigen website met JouwWeb