Reflectie verslag masterclass:
Ik deed mijn masterclass samen met Emily Hielkema. Wij gaven een presentatie over klei, gevolgd door een klei workshop. Ons doel was om de leerlingen in onze klas te informeren over klei en ook kennis te laten maken met het kleien zelf.
Emily en ik hadden de masterclass goed voorbereid, we gebruikten ook een PowerPoint om bepaalde dingen te verduidelijken en om de aandacht van het publiek vast te houden. We hadden de tekst eerlijk verdeeld zodat we allebei even lang aan het woord waren. Voordat de masterclass begon voelde ik nog een beetje spanning maar tijdens het presenteren verdween dat gevoel meteen.
In de workshop zelf was de bedoeling om een dier te kleien. We hebben voor een dier gekozen omdat dit nog best wel moeilijk is en het is ook goed om de klas een beetje uit te dagen.
In de PowerPoint stonden afbeeldingen van verschillende stijlen kleiwerk. Ook zag je voorbeelden van dieren waaruit je inspiratie kon halen.
Over het algemeen ging de presentatie goed, maar er zijn nog wel wat verbeterpuntjes.
Wat Emily en ik volgende keer beter kunnen doen is bijvoorbeeld de presentatie wat langer maken. Het was namelijk wat te kort en we hadden misschien wat meer over de geschiedenis van klei kunnen vertellen.
Ik heb veel geleerd door het geven van deze masterclass. Niet alleen weet ik nu veel meer over klei, maar ook heb ik geleerd hoe je een workshop moet geven. Ik denk dat dit mij later misschien nog wel van pas gaat komen.
De informatie die nog bij de presentatie er bij kon:
Klei is een klastisch sedimentair gesteente, dat voornamelijk bestaat uit lutum, gronddeeltjes kleiner dan 2 µm.
Het verschil met zand is dat zand bestaat uit kleine rotsblokjes (als gevolg van erosie door water, wind en/of temperatuurverschillen) en klei bestaat uit (kleine) kleiplaatjes. Kleiplaatjes zijn chemisch gevormd en bestaan uit silicium- en aluminiumzouten. Als gevolg van de plaatjesvorm en chemische samenstelling heeft een kleiplaatje een positieve en een negatieve kant waardoor water en mineralen beter worden vastgehouden. Samen met het humusgehalte (voor zowel zand- al kleigrond) bepaalt dat een groot deel van de vruchtbaarheid van de grond.
Maak jouw eigen website met JouwWeb